Blog



Onze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Macaroni met kaas wordt kersverse moeder fataal

Gepost op 2013-05-23 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Een jonge moeder uit Wondelgem is overleden na het eten van een portie macaroni. In de bereiding zat wellicht een kaassoort waarvoor de vrouw allergisch was. "We wisten dat Sarah geen geitenkaas mocht eten. Maar volgens de verpakking zat dat helemaal niet in die pasta", luidt het. De vrouw laat een vriend en een pasgeboren dochter na. ...

Lees verder »

Kikkererwtenmeel voor soja- en glutenvrij brood

Gepost op 2013-05-06 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen


Veel glutenvrije broden bevatten soja-proteïnes omdat deze voor betere bak- en sensoriële eigenschappen zorgen. Probleem is dat behoorlijk wat mensen er allergisch aan zijn. Daarom wordt onderzoek gedaan naar het maken van glutenvrije broden zonder deze soja-eiwitten. Zo deed een Spaans onderzoekteam ...

Lees verder »

BRC geeft aanbeveling over de declaratie van allergenen

Gepost op 2013-04-16 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

In maart verscheen de 'BRC Guidance on Allergen Labelling and the Requirements in Regulation 1169/2011'. De richtlijn werd samen met het FDF (Food and Drink Federation) opgesteld.

In het Guidance document adviseert BRC om de samenvattingen met alle aanwezige allergenen niet meer te gebruiken. ...



Lees verder »

Hoge raad volgt standpunt Bakkers Vlaanderen i.v.m. allergenen-declaratie

Gepost op 2013-02-18 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Bakkers Vlaanderen heeft met de andere federaties in de voedingssector een gezamenlijk standpunt uitgewerkt voor wat de allergenen-declaratie betreft. Ook de Hoge raad voor Zelfstandigen en KMO heeft zich nu achter dat standpunt geschaard. De betrokken ministers Laruelle en Onkelinx zijn ondertussen op de hoogte gebracht van deze positionering. De FOD Volksgezondheid bereidt op basis hiervan een concreet voorstel voor dat opnieuw besproken zal worden met de verschillende federaties.

Lees verder »

FoodDrinkEurope biedt leidraad allergenen voor de Europese voedingsindustrie.

Gepost op 2013-02-04 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

FoodDrinkEurope lanceert een geharmoniseerd gidsdocument voor allergenenmanagement in de Europese voedingsmiddelenindustrie. "Het eerste in zijn soort", stelt de koepelorganisatie.
In het document staat een set principes om de risico’s van specifieke voorverpakte voedingsmiddelen te managen als het gaat om allergenen.

Lees verder »

Vrijwillige allergenen etikettering kan wettelijk verplicht worden

Gepost op 0000-00-00 00:00:00 door Kaat in de categorie Allergenen

Controversial provisions for voluntary allergen labelling could become legally incorporated within the Food Information for Consumers Regulations (FIC), according to a leading expert in the field. 

The precautionary labelling would be based on allergic reaction thresholds, drawing on ‘action levels’ that Europe's food industry plans to use to ensure safe factory production and inform allergen labelling of products. That's according to René C revel, science leader allergy and immunology with Unilever. 
Progress on the adoption of the thresholds is expected as soon as the European Food Safety Authority (EFSA) publishes its opinion following a review into the latest allergen research, said Crevel. 
“Should [EFSA] choose not to produce an opinion specifically on this particular problem, we should try to move forward based on the general science and industry agreement,” said Crevel, who also chairs the food allergy taskforce of the European branch of the International Life Sciences Institute (ILSI). ...

Lees verder »