Blog



Onze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Australië overweegt toevoegen lupine als wettelijk allergeen

Gepost op 2013-11-07 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Food Standards Australia New Zealand heeft een voorstel tot aanpassing van de wettelijke allergenenlijst uitgebracht. Overwogen wordt om lupine ook net zoals in Europa op de wettelijke allergenenlijst te zetten. Het Proposal P1026 zal, naar verwachting medio februari 2014, leiden tot toevoegen van lupine aan de Food Standards Code 1.2.3.

Lees verder »

Canada acht alle geraffineerde olie veilig

Gepost op 2013-10-28 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

In de Canadese allergenenwetgeving welke van kracht werd augustus 2012, wordt bij definitie van een allergeen gesteld dat de aanwezigheid van eiwitten bepalend is.

Dit leidt tot de discussie of producten gemaakt van één van deze allergene bronnen, maar welke geen eiwit bevatten, als allergeen aangemerkt moeten worden. Health Canada heeft een  toelichting daarop uitgebracht. Samen met Canadian Food Inspection Agency (CFIA) hebben zij het standpunt ingenomen dat alle hoog-geraffineerde oliën niet als allergeen geëtiketteerd hoeven te worden en in plaats daarvan volstaan mag worden met een algemene term als plantaardige olie. behalve in het geval van pinda, hiervoor bestaat aparte wetgeving in sections B.01.009 (4) en B.01.010 van de Food and Drug Regulations. ...

Lees verder »

Discussie in Australië over norm glutenvrij

Gepost op 2013-10-25 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Volgens paragraaf 1.2.7 van de Australische Food Standards Code mogen in glutenvrije producten geen detecteerbare gluten aanwezig zijn. De Australian Food & Grocery Council (AFGC) heeft een voorstel bij Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) neergelegd om deze definitie te versoepelen naar 20 ppm (milligram gluten per kilogram). ...

Lees verder »

Allergie-Checker voor allergische consumenten op korte termijn beschikbaar

Gepost op 2013-10-25 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Samen met de stichting Voedselallergie ontwikkelt Wageningen UR Food & Biobased Research de Allergie-Checker. De site is al in de lucht. Allergische consumenten kunnen daar hun persoonlijke profiel aanmaken en producten uitzoeken die bij hun dieet passen. Het prototype van de bijbehorende app wordt in november van dit jaar door een groep allergische consumenten getest, zodat deze gebruikerservaringen meegenomen kunnen worden in de verdere ontwikkelingen van de app.  ...

Lees verder »

Gasten informeren over allergenen wordt verplicht

Gepost op 2013-10-08 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen


Restaurants moeten hun gasten vanaf volgend jaar verplicht informatie verstrekken over allergenen in het voedsel dat zij serveren. Deze Europese verordening gaat eind 2014 van kracht. Het FAVV gaat hier streng op controleren.

Restaurants moeten vanaf eind volgend jaar (13/12/2014) kunnen aangeven wat er in het voedsel zit. ...


Lees verder »

Nederlandse Consumentenbond dringt aan op betere controles van voedingsetiketten.

Gepost op 2013-10-07 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

DEN HAAG - Etiketten op voedingsmiddelen zitten vol fouten. Hoeveelheden kloppen niet, ingrediënten in het product staan niet op het etiket of staan er wel op maar zitten niet in het product. Dat meldde de  Nederlandse Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek.

 De bond zegt bij praktisch ieder voedingsonderzoek fouten te vinden op de etiketten. Zo stuitte de onderzoekers van de consumentenorganisatie op pesto die 40 procent vetter en 54 procent zouter is dan op het etiket staat, of appelmoes met een etiket dat beweerde dat er geen suiker was toegevoegd terwijl dat wel het geval was.

Lees verder »

FDA publiceert definitie glutenvrij

Gepost op 2013-08-06 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

De Amerikaanse voedselveiligheidsinstantie FDA heeft -na jaren van overleg- een definitie geformuleerd voor de term 'glutenvrij'.

Een producent mag 'glutenvrij' op de verpakking plaatsen als het product minder dan 20 ppm gluten bevat. De producten en bijhorende verpakkingen moeten binnen een jaar aan de nieuwe regelgeving voldoen. De grens van 20 ppm geldt al langer voor producten uit de Europese Unie en Canada. ...



Lees verder »

Kruisbesmetting met allergenen moet duidelijker op het etiket

Gepost op 2013-07-30 00:00:00 door Natasja in de categorie Allergenen

Een juiste etikettering van etenswaren is van levensbelang voor personen met een allergie. Toch schieten fabrikanten en wetgeving nog steeds tekort, zo blijkt uit het onderzoek van Test-Aankoop. Allergene ingrediënten staan weliswaar al beter aangeduid op voedingsetiketten, maar wat met kruisbesmettingen?

Lees verder »

Laat uw etiketten controleren door een expert

Gepost op 2013-06-05 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Bent u volop bezig met het aanpassen van uw specificatie/verpakkingen/etiketten aan de recente nieuwe wetgeving (Verordening 1169/2011)? Dan zal u al hebben gemerkt dat het niet evident is om rekening te houden met alle wettelijke bepalingen. Een foutje wordt al snel gemaakt … met alle gevolgen van dien.

Een extra nazicht van uw productinformatie is daarom geen overbodige luxe. Met de dienst ‘etiketcontrole’ kan AMNorman u helpen. Onze expert in etikettering controleert uw specificaties/verpakkingen/etiketten en stelt een rapport op met eventuele fouten en/of adviezen ter verbetering.

Met deze service bent u zeker dat de informatie op uw verpakkingen correct is. Wijzigingen aanbrengen nadat uw verpakking is geproduceerd, kost immers handenvol geld. Er volgen controles door het FAVV op de nieuwe wetgeving en fouten zullen gepenaliseerd worden.

Wenst u meer informatie over deze service of wenst u vrijblijvend een offerte te ontvangen? Neem dan contact op via: etiketexpert@amnorman.be.

Wij komen ter plaatse of u stuurt uw etiketten of verpakkingen digitaal of per post op.


Etiketcontrole door AMNorman = etiketteren zonder zorgen! 

Lees verder »