BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

VITAL lastig maar erg welkom

Gepost op 2014-06-04 07:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen-

Bedrijven vinden de Vital-systematiek moeilijk te begrijpen en te implementeren, maar wat de consument betreft kunnen zij, maar ook de retail, daar niet snel genoeg mee beginnen.
Met de in Australië ontwikkelde Vital-systematiek kunnen bedrijven onderbouwen of zij wel of niet de consument moeten waarschuwen voor mogelijk aanwezige allergenen die via kruiscontaminaties onbedoeld in hun product (may contain) zijn terecht gekomen. Daarbij wordt geaccepteerd dat hooguit 1% van de allergische consumenten milde allergische reacties zal krijgen.
 
Door op basis van risicobeoordeling in plaats van bijna standaard de consument te waarschuwen voor mogelijk aanwezige allergenen, zal het aantal producten met daarop een waarschuwing sterk afnemen. Consumenten krijgen daardoor (meer) keuze. Nu trekt hij zich steeds minder van de waarschuwing aan, omdat hij anders nog nauwelijks bepaalde producten kan eten.
 
De consument kan niet blind varen op producenten. “Een onderzoek wees uit dat 6,5% van de producten met daarop een waarschuwing dat allergeen ook daadwerkelijk bevatte en dat 10% van de producten zonder waarschuwing ook echt geen allergeen bevat”, aldus Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy. “Vijf van de 10 allergenenrecalls in België betroffen zogeheten ‘allergeenvrije’ producten.
 
Niet alleen de consument, maar ook professionals als dermatoloog André Knulst van het Utrechts Medisch Centrum, zijn sterk beperkt in hun keuze. “Wij kunnen bij onze advisering niet een waarschuwing op een verpakking negeren, ook niet als de patiënt dit product al jaren eet”, schetste de dermatoloog het dilemma waarin hij en vele collega’s en diëtisten dagelijks verkeren.
 
Patiënten zijn vaak aangewezen op lijsten met producten die zij wel kunnen eten. Het samenstellen daarvan bestempelde Knulst als erg omslachtig. “Bovendien wordt bij de lijsten met merkartikelen van het Voedingscentrum geen rekening gehouden met kruiscontaminaties, maar alleen met de receptuur.”
 
De houding die sommige retailers tot nu toe innemen ten aanzien van het waarschuwen voor kruiscontaminanten, kan op weinig sympathie rekenen. Al jaren hebben deze het beleid dat zij alleen voor sporen van pinda’s en noten waarschuwen, terwijl wetenschappers als Geert Houben (TNO) hebben aangetoond dat melk- en ei-eiwitten veel meer risico’s voor de consument met zich mee brengen.
 
De Vital systematiek kan dus een uitkomst bieden om allergische consumenten beter te informeren over de mogelijke aanwezigheid van allergenen.
 
Bron : VMT
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam