BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Discussie in Australië over norm glutenvrij

Gepost op 2013-10-25 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen-

Volgens paragraaf 1.2.7 van de Australische Food Standards Code mogen in glutenvrije producten geen detecteerbare gluten aanwezig zijn. De Australian Food & Grocery Council (AFGC) heeft een voorstel bij Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) neergelegd om deze definitie te versoepelen naar 20 ppm (milligram gluten per kilogram).

De AFGC wil de grens van niet detecteerbaar naar 20 ppm verhogen zodat deze in lijn komt met internationale regelgeving. Dit maakt import van glutenvrije producten in Australië eenvoudiger. Het aanpassen van de grens zou zorgen voor meer keuze in de schappen voor consumenten. Ook zouden de glutenvrije producten goedkoper worden, als gevolg van de versoepeling.

Tegenstanders van het voorstel vrezen dat mensen nadelige gevolgen zullen ondervinden door het eten van ‘glutenvrij’ eten met mogelijk hogere glutengehaltes. Dit leidt tot felle discussies tussen voor-en tegenstanders.

De Australische coeliakie vereniging (Coeliac Australia) is het wel eens met de verhoging van de grens naar 20 ppm. Zij wijzen op de medische onderbouwing dat 20 ppm een veilig niveau is voor mensen met coeliakie.

Ook Canada werd ‘niet detecteerbaar’ als grens voor glutenvrije producten gehanteerd. Canada heeft juni 2012 een wijziging doorgevoerd waarmee de grens van ‘niet detecteerbaar’ naar 20ppm is bijgesteld voor producten aangeduid als ‘glutenvrij’.

Meer info.

Bron : Allergenenconsultancy

 
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam