BlogOnze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

Nederlandse Consumentenbond dringt aan op betere controles van voedingsetiketten.

Gepost op 2013-10-07 00:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen-

DEN HAAG - Etiketten op voedingsmiddelen zitten vol fouten. Hoeveelheden kloppen niet, ingrediënten in het product staan niet op het etiket of staan er wel op maar zitten niet in het product. Dat meldde de  Nederlandse Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek.

 De bond zegt bij praktisch ieder voedingsonderzoek fouten te vinden op de etiketten. Zo stuitte de onderzoekers van de consumentenorganisatie op pesto die 40 procent vetter en 54 procent zouter is dan op het etiket staat, of appelmoes met een etiket dat beweerde dat er geen suiker was toegevoegd terwijl dat wel het geval was.

In sommige gevallen kunnen foute etiketten ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor mensen met een pinda-allergie. „Dit soort missers maakt dat het vertrouwen in de levensmiddelenindustrie steeds verder afneemt”, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.

De Consumentenbond constateert ook dat fabrikanten hun gang kunnen gaan, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op dit punt nauwelijks controleert.

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de conclusies van de Consumentenbond. Hij wil dat de NVWA foute etikettering stevig aanpakt door sneller boetes uit te delen.
Uit een recent onderzoek in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid bleek dat het toezicht op de voedselveiligheid is kapotbezuinigd. Volgens dat onderzoek is de NVWA de afgelopen 10 jaar in mankracht gehalveerd.

Wilt u zekerheid over de correctheid van uw etiketten? Laat ze controleren door onze dienst etiketcontrole. Meer info via etiketexpert@amnorman.be.
» Stuur door naar een vriend
» Reacties (0)


Uw reactie op deze postUw naam