Blog



Onze specialisten posten regelmatig belangrijke topics op deze blog. U kan zich inschrijven op deze blog via de rechterzijbalk. Schrijf enkel in voor de onderwerpen die u interesseren. Wanneer er een nieuw artikel gepost wordt, krijgt u een melding op het ingeschreven e-mailadres.

1,6 miljoen Belgen mogen geen wormen eten

Gepost op 2014-10-29 16:35:26 door Natasja in de categorie Allergenen

Sinds kort liggen de eerste wormensnacks in de winkelrekken. Maar leest u het etiket, dan blijkt zowaar dat mensen met een allergie aan huisstofmijten wordt afgeraden die te eten. En dat zijn meer dan 1,6 miljoen Belgen.

Lees verder »

Wheatless & More introduceert Dutch Spices in Belgiƫ

Gepost op 2014-10-29 15:22:12 door Natasja in de categorie Allergenen

Specerijen, kruiden en kruidenmixen zijn het vaakst bron van kruiscontaminatie bij de bereiding van gerechten. Ze bevatten vaak ‘verborgen’ allergenen of sporen van allergenen zoals (pinda)noten, sesam, mosterd, melk e.d.
Dutch Spices is de eerste en enige mengerij in Europa die 24 allergenen uitsluit van alle kruiden, specerijen en kruidenmixen
Dankzij Dutch Spices boet een chef niet in aan smaak of creativiteit in de keuken

Lees verder »

Allergisch voor huisstofmijt? Eet dan geen meelworm

Gepost op 2014-09-30 18:27:14 door Natasja in de categorie Allergenen

Sinds vorige week liggen de eerste wormensnacks in de winkelrekken. Maar leest u het etiket, dan blijkt zowaar dat mensen met een allergie aan huisstofmijten wordt afgeraden die te eten. En dat zijn meer dan 1,6 miljoen Belgen.
 

Lees verder »

Nieuwe Europese wetgeving glutenvrij

Gepost op 2014-09-03 14:01:25 door Natasja in de categorie Allergenen

De huidige 'glutenvrij' wetgeving wordt juli 2016 ingetrokken. Verordening (EG) nr. 41/2009 wordt dan vervangen door Uitvoeringsverordening 828/2014 welke op 31 juli 2014 is gepubliceerd.
Hiermee worden de eisen omtrent glutenvrije producten ingevoegd in de Verordening Verstrekking van voedselinformatie aan consumenten (1169/2011). Maar ook zijn er enkele aanpassingen waaronder aanvullende claims en het uitsluiten van kruiscontaminatie van gluten bij haver.

Lees verder »

Nieuwe allergenenwetgeving voor verswinkels

Gepost op 2014-06-04 08:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen


Vanaf 13 december 2014 is het ook voor niet-voorverpakte producten verplicht om allergeneninfo te verstrekken aan de consument. De FIC verordening (n° 1169/2011) bepaald dat alle Europese lidstaten hiervoor op nationaal niveau regels moeten vastleggen.

Het ontwerp KB met de nationale maatregelen bevindt zich in een finaal stadium.
 


Lees verder »

VITAL lastig maar erg welkom

Gepost op 2014-06-04 07:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Bedrijven vinden de Vital-systematiek moeilijk te begrijpen en te implementeren, maar wat de consument betreft kunnen zij, maar ook de retail, daar niet snel genoeg mee beginnen.
Met de in Australië ontwikkelde Vital-systematiek kunnen bedrijven onderbouwen of zij wel of niet de consument moeten waarschuwen voor mogelijk aanwezige allergenen die via kruiscontaminaties onbedoeld in hun product (may contain) zijn terecht gekomen. Daarbij wordt geaccepteerd dat hooguit 1% van de allergische consumenten milde allergische reacties zal krijgen.

Lees verder »

FAVV vindt bewaarmiddel sulfiet in stalen américain

Gepost op 2014-06-04 06:00:00 door Pascal in de categorie Allergenen

Bij een gerichte controleactie bij slagers heeft het Voedselagentschap in 15 procent van de stalen sulfietgebruik vastgesteld in bereide en filet américain natuur. Tegen de betrokken slagers is een proces-verbaal opgesteld, de filet américain werd in beslag genomen en is vernietigd. Sulfiet toevoegen aan vlees helpt de mooie rode kleur bewaren, maar het gebruik ervan is verboden. Door het gebruik van sulfiet, blijft vlees mooi rood als het minder vers is en ook als het vlees reeds bedorven is. Dit kan dus gevaarlijk zijn voor de consumenten. Bovendien kan sulfiet bij gevoelige personen een allergische reactie veroorzaken.
 


Lees verder »